Nieuws

Schermafbeelding 2020-03-24 om 21.07.21.png

Corona steunmaatregelen: Hinderpremie update

Reeds haalden we al aan dat zelfstandigen aanspraak zouden kunnen maken op een hinderpremie, uitgereikt door de Vlaamse overheid. Om u op de hoogte te houden van de meest recente updates kon deze informatie niet uitblijven! 

Voor de wijzigingen was er sprake van twee opties om de hinderpremie aan te vragen. Er was de hinderpremie van 2.000 euro die zelfstandigen konden aanvragen wanneer ze verplicht tijdens het weekend hun activiteit moesten stopzetten. Daarnaast was er de hinderpremie van 4.000 euro wanneer de activiteit volledig gedwongen werd stil gelegd. 

Update: 

De hinderpremie wordt bepaald op basis van de vestigingseenheid van de ondernemer en is van toepassing voor gedwongen sluitingen van fysieke locaties. Vlaanderen heeft beslist om de hinderpremie van 2.000 euro af te schaffen. Zo kunnen zelfstandigen in Vlaanderen enkel nog aanspraak maken op de hinderpremie van 4.000 euro. Diegenen die hiervoor een hinderpremie konden aanvragen van 2.000 maken nu automatisch aanspraak op de hinderpremie van 4.000 euro indien ze definitief moeten sluiten. Lees hier een overzicht van de gedwongen sluitingen.

Overzicht Vlaanderen: welke zelfstandigen komen in aanmerking? 

De Vlaamse hinderpremie bedraagt 4.000 euro voor zelfstandigen die omwille van Coronamaatregelen verplicht werden hun deuren te sluiten. 

Opgelet, deze premie wordt enkel toegekend aan zelfstandigen voor bedrijven met een fysieke inrichting die gedwongen werden te sluiten (Exclusief de afhaalmogelijkheden). Binnen deze inrichting dient ook minstens 1 iemand betaald te worden als hoofdberoeper of 1 iemand moet als VTE tewerkgesteld zijn. 

Meerdere vestigingen?

Je kan in Vlaanderen de hinderpremie verkrijgen voor meerdere vestigingen, met een maximum van 5 vestigingen. Hier geldt dezelfde voorwaarde: Binnen deze inrichting dient ook minstens 1 iemand betaald te worden als hoofdberoeper of 1 iemand moet als VTE tewerkgesteld zijn binnen de vestiging.

Kapperszaak? 

Door de Nationale veiligheidsraad werd op 24 maart 2020 beslist dat kappers hun zaak volledig moeten sluiten. Zij kunnen vanaf nu dus ook aanspraak maken op de hinderpremie. 

Hoe aan te vragen? 

Deze week lanceert de Vlaamse overheid normaal gezien een webtool waar de hinderpremie zal kunnen worden aangevraagd. Dit zal echter leiden tot een overvloed aan aanvragen. 
Daartoe wil Xerius zijn klanten bijstaan. De klanten zullen uitgebreid begeleid worden bij het indienen van een aanvraag tot deze premie.  

Overzicht Brussel en Wallonië

Omwille van het feit dat de hinderpremie wordt bepaald op basis van de vestigingseenheid van de ondernemer geven we u graag ook een overzicht van de maatregelen die de Brusselse regeringen de Waalse regering hebben genomen. 

Brussel

Ook de Brusselse regering heeft beslist om de zwaarst getroffen sectoren te ondersteunen.

Een eenmalige premie van 4.000 euro per bedrijf dat naar aanleiding van de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad verplicht moet sluiten en behoort tot een van de volgende sectoren:

·       Eet- en drinkgelegenheden (NACE-code 56);

·       Logies (NACE-code 55);

·       Reisbureaus, reisorganisatoren, reserveringsbureaus en aanverwante activiteiten (NACE-code 79);

·       De kleinhandel, met uitzondering van de voedingswinkels, met inbegrip van nachtwinkels, dierenvoedingswinkels, apotheken, krantenwinkels; de tankstations en leveranciers van brandstoffen.

·       Recreatie- en sportactiviteiten (NACE-code 92 & 93)

Een eenmalige premie van 2.000 euro voor de kapperszaken (NACE-code 96.021). 

Wallonië

De Waalse regering heeft besloten: 

€ 5.000 per bedrijf dat volledig is gesloten of gesloten als gevolg van besluiten van de National Security Council (CNS) *  :

·       Catering (NACE-code 55);

·       Accommodatie (NACE-code 56);

·       De activiteiten van reisbureaus, touroperators, reserveringsdiensten en aanverwante activiteiten (NACE-code 79);

·       Detailhandel (NACE-code 47 - behalve 47.20, 47.62, 47.73).

·       Persoonlijke diensten (NACE-code 96 - exclusief 96.021).

€ 2.500 per bedrijf dat de sluitingsdagen moet wijzigen zonder de hele week gesloten te zijn in overeenstemming met de besluiten van de National Security Council (CNS):

·       Persoonlijke diensten & kappers (NACE-code 96.021

 

 

 

Gesprek laden