Nieuws

foto-min.jpg

Een bijzondere rekening bij de Btw?

Uw schulden aan en tegoeden op de BTW worden normaal gezien verwerkt via uw btw-rekening-courant (rc). Soms kan de BTW echter die rc ‘op nul zetten’ en een bijzondere rekening openen. Hoe zit dat?

Wanneer een bijzondere rekening?

Uw btw-rekening-courant.

Dat is de rekening waarop normaal gezien de btw die u moet betalen en moet terugkrijgen verrekend wordt. Ook eventuele nalatigheidsinteresten en boetes worden in principe via deze rekening verwerkt.

Bijzondere rekening.

Dat is een rekening die de Btw opent wanneer ze uw rc op nul zet. Ze kan uw rc op nul zetten als u een btw-aangifte niet of laattijdig heeft ingediend of de btw niet tijdig heeft betaald. Dat moet ze doen uiterlijk op het einde van de tweede maand na de uiterste indieningsdatum.

Voorbeeld.

Uw btw-aangifte voor het derde kwartaal van 2022 moest uiterlijk op 20.10.2022 ingediend zijn. Is dat op 31.12.2022 nog altijd niet gebeurd, dan zal uw rc op nul gezet worden. Er zal een bijzondere rekening geopend worden voor de betrokken periode.

Welke procedure?

Normaal gezien wordt uw rc niet meteen op nul gezet wanneer u een btw-aangifte niet tijdig heeft ingediend of de btw nog niet heeft betaald. U zal eerst een gewone brief van de Btw ontvangen met een aanmaning om uw btw-aangifte in te dienen en/of de btw te betalen. Pas als u aan deze aanmaning geen gevolg geeft, zal de Btw u laten weten, met een aangetekende brief, dat uw rc op nul gezet zal worden en dat er een bijzondere rekening geopend zal worden.

Welke gevolgen?

Overboeking, boete, interesten. Het saldo van uw rc wordt naar de bijzondere rekening overgeboekt. Bij die overboeking wordt dat saldo verhoogd met een boete van 15%. Deze boete komt boven op de nalatigheidsinteresten en op de boete worden ook nalatigheidsinteresten berekend.

Tip. Vanaf 01.01.2023 bedraagt het tarief voor de btw-nalatigheidsinteresten 8% per jaar, tot en met 31.12.2022 is dat 9,6%.

Meer kans op controle. Bijzondere rekeningen worden nauwgezet opgevolgd. U loopt meer kans op een btw-controle, zeker als er al meerdere keren een bijzondere rekening geopend werd.

Wat doen?

Zo snel mogelijk betalen? Ja, als u de schuld op de bijzondere rekening niet betaalt, lopen de nalatigheidsinteresten door. Bovendien kan de Btw tot een gedwongen invordering overgaan.

Andere rekening en mededeling! Een belangrijk aandachtspunt is wel dat u het bedrag op de bijzondere rekening moet betalen op een andere postrekening dan uw gewone btw-schulden, en dat u ook een andere gestructureerde mededeling moet gebruiken. Beide staan vermeld in de aangetekende brief waarmee u meegedeeld werd dat er een bijzondere rekening geopend zal worden. Betalingen op het gebruikelijke rekeningnummer worden niet in aanmerking genomen.

Gesprek laden