Nieuws

INTERESTVERHOGING-min.jpg

Fiscale Rentevoeten 2023

Naar jaarlijkse gewoonte heeft de fiscus de fiscale rentevoeten voor het volgende kalenderjaar gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Waarover gaat het precies en welke percentages zijn er in 2024 van toepassing? Nalatigheidsinteresten. Het gaat dan om de interesten die u moet betalen aan de fiscus als u een belasting of voorheffing te laat betaalt. Voor kalenderjaar 2024 bedragen deze net zoals de vorige jaren 4%.

Moratoriuminteresten. Dat zijn de interesten die de fiscus aan u verschuldigd is wanneer hij u belastingen moet teruggeven die u ten onrechte betaald heeft. Het gaat dan bv. over de situatie waarin u een aanslag betaald heeft, maar een bezwaarschrift of verzoek tot ambtshalve ontheffing indient en (gedeeltelijk) gelijk krijgt. Het tarief voor deze interesten is 2% minder dan dat voor de nalatigheidsinteresten.

Het tarief voor kalenderjaar 2024 bedraagt bijgevolg, net zoals de vorige jaren, 2% (= 4% nalatigheidsinteresten - 2%). Hoeveel bedragen de interesten voor de Btw? Vanaf 01/01/2024 zal de nalatigheidsinterest voor de Btw, net zoals in 2023, dus 8% per jaar bedragen, nl de basisrentevoet van 4% + 4%. De moratoriuminterest bedraagt 6% per jaar (nl. nalatigheidsinterest 8% - 2%)

Gesprek laden