Nieuws

BTW-min.jpg

Kleine ondernemersvrijstelling: opnieuw aan te vragen?

Is uw omzet exclusief btw niet hoger dan € 25.000 op jaarbasis, dan kunt u gebruikmaken van de kleineondernemersregeling. Als u die vrijstelling had in 2022, moet u die dan opnieuw aanvragen voor 2023?

Wat is dit systeem?

Geen btw-aangiftes. Dat is dan inderdaad het voordeel. Is uw omzet eerder beperkt, dan kunt zich heel wat btw-rompslomp besparen door te opteren voor die vrijstellingsregeling. U moet dan geen btw aanrekenen aan uw klanten en ook geen btw-aangiftes indienen.

Ook geen btw-aftrek! Dat is dan inderdaad de keerzijde van de medaille. Omdat u zelf geen btw aanrekent, heeft u ook geen recht op aftrek van de btw die u zelf betaalt.

Loopt dat door?

Eens geopteerd, blijft dat? Ja, in principe wel. Genoot u in 2022 de vrijstelling voor kleine ondernemers, dan loopt dat dus ook verder in 2023. U moet dat m.a.w. niet jaarlijks opnieuw aanvragen.

Wat als je wel overstappen.

Indien je in kalanderjaar 2022 BTW aangiften indient en je wil overstappen naar het systeem van kleine onderneming, dan dien je dit voor 15 december aan te vragen. Vooraleer je dit doet, contacteer ons zeker om na te gaan of dit voor jou opportuun is. Je dient immers op je stock en op je investeringen een BTW teruggaaf doen aangezien je hier BTW op afgetrokken hebt en je deze goederen onder de vrijstellingsregeling brengt.

Let op! Zodra uw omzet exclusief btw hoger is dan € 25.000 is, vervalt uiteraard de hele vrijstelling en wordt u onmiddellijk onderworpen aan de gewone btw-regeling. Hou er rekening mee dat van zodra je de BTW vrijstellingsregeling verlaat, je pas naar deze vrijstellingsregeling kan terugkeren vanaf 1 januari van het derde jaar dat volgt op de verandering van regeling.

Heeft u verder nog vragen? Ons team helpt u met plezier verder!

Gesprek laden