Nieuws

STIJGENDE INTERESTEN-min.jpg

Waarom voorafbetaling in 2024 essentieel is voor uw onderneming

Hoe wordt de belastingvermeerdering berekend?

 

De berekening van de belastingvermeerdering is gebaseerd op een formule die de basisrentevoet van de ECB op 1 januari gebruikt, met een minimum van 3%. Deze aanpak heeft in de afgelopen jaren geleid tot een standaard vermeerderingspercentage van 6,75% voor vennootschappen. Echter, met de rentevoet van de ECB die op 1 januari 2024 op 4,75% stond, is dit percentage gestegen naar 9%.

 

Strategieën om de voorafbetaling te optimaliseren

 

Het plannen van uw voorafbetalingen kan een aanzienlijke impact hebben op de financiële gezondheid van uw onderneming. Door proactief te handelen, kunt u de vermeerdering vermijden of minimaliseren. Hier zijn enkele tips:

 

Analyseer uw winstprognose: Als u winst verwacht, is het raadzaam om vooraf te betalen om de niet-aftrekbare belastingvermeerdering van 9% te vermijden.

Voorafbetalingsschema: Maak gebruik van de verminderingen door vroeg in het boekjaar te betalen. De data en bijbehorende belastingvoordelen zijn als volgt gestructureerd:

10 april 2024: 12% belastingvoordeel

10 juli 2024: 10%

10 oktober 2024: 8%

20 december 2024: 6%

Wees proactief: een tijdige voorafbetaling kan leiden tot aanzienlijke besparingen. Het missen van de eerste twee betalingstermijnen kan leiden tot onvermijdbare vermeerderingen.

 

Extra Overwegingen

Overweeg het herinvesteren van eventuele belastingteruggaven als voorafbetalingen voor het volgende jaar.

Een lening kan een voordelige optie zijn om aan uw voorafbetalingsverplichtingen te voldoen, gezien de rente op de lening doorgaans lager is dan de belastingvermeerdering en fiscaal aftrekbaar.

 

Conclusie

 

De sleutel tot het vermijden van de belastingvermeerdering ligt in een zorgvuldige planning en tijdige actie. Wij adviseren om voor kalenderjaar 2024 een budget op te stellen en na te gaan of het nodig is om voor 2024 voorafbetalingen te doen. We kunnen dit budget samen met jou opstellen en zo een ideaal plan voor je voorafbetalingen bepalen. Het zal je heel wat geld uitsparen.

 

Gesprek laden