Nieuws

MAN DIE REKENT-min.jpg

Wat doen met stijging sociale bijdragen?

Stijging sociale bijdragen? U krijgt (of heeft dit al gekregen) een brief van uw sociale verzekeringsfonds met de voorlopige sociale bijdragen voor het eerste kwartaal van 2023.

De kans is groot dat die een stuk hoger zullen zijn dan uw bijdragen in 2022. Uw voorlopige bijdragen van 2023 worden immers berekend op je belastbaar inkomen van 2020, geïndexeerd met 18,31%.

 

Kan u een vermindering vragen? Als u verwacht dat uw inkomen in 2023 met bijna 20% hoger zal zijn dan in 2020, kunt u aan uw sociale verzekeringsfonds vragen om het ‘referte-inkomen’ te verlagen. Hou er wel rekening mee dat wanneer achteraf blijkt dat de vermindering onterecht was, u over enkele jaren niet alleen het verschil in bijdragen moet bijbetalen, maar ook nog eens vier verhogingen van 3% per kwartaal en één verhoging van 7% aan het einde van het jaar.

 

Tip. Uw sociale bijdragen zijn 100% fiscaal aftrekbaar, dus als u geen vermindering vraagt, heeft u een grotere aftrekbare kost en dus een lager belastbaar inkomen.

 

Voor de zelfstandige hoofdberoepers stijgt de minimum bijdrage ook met 18,31%. De minimumbijdrage wordt voortaan berekent op een belastbaar inkomen van  € 16.409,20, waardoor de minimumbijdrage per kwartaal stijgt naar € 874,19.

Voor de zelfstandige bijberoepers stijgen deze respectievelijk naar € 1.815,41 en € 96,72. Dit betekent ook dat je geen sociale bijdragen verschuldigd bent indien je belastbaar inkomen onder de grens van € 1.815,41 valt.

Kijk zeker je factuur van het eerste kwartaal even op het volgende na:

-      Ben je nog steeds een bij- of hoofdberoeper;

-      Is het ‘referte-inkomen’ representatief voor je belastbaar inkomen van 2023 of dien er iets gewijzigd te worden.

Gesprek laden